Neuvoston verolakiesityksistä laatimat arviot toimitettaneen lainvalmistelijoille muutaman viikon sisällä. Lainsäädännön arviointineuvosto on pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti joulukuussa 2015 perustettu poliittisesti riippumaton itsenäinen elin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esityksistä ja niiden vaikutusarvioinneista. Neuvoston tavoitteena on lisätä lainvalmisteluun sisältyvien taloudellisten vaikutusarviointien laatua ja kehittää yleistä lainvalmistelukulttuuria. Arviointineuvoston professoritasoisella jäsenistöllä on mm. verolainsäädännön ja taloustieteiden vahvaa asiantuntijuutta.
Suomen Motoristit ry:n lausunnossa hallituksen esitykseen kevyiden moottoriajoneuvojen verolaista nimenomaan korostettiin lakiluonnoksen merkittäviä puutteita kotitalouksiin, elinkeinoihin, työllisyyteen ja valtiontalouteen kohdistuvien taloudellisten vaikutusten arvioinneissa.
Puutteet edellyttävät vähintään lakiesitysten palauttamista pidempään valmisteluun. Odotamme erityisellä mielenkiinnolla arviointineuvoston lausuntoa ja sen vaikutuksia lainvalmistelun sisältöön ja kulkuun.
Emme tiedä, käsitteleekö lainsäädännön arviointineuvosto juuri sen moottoripyöriä koskevan
lakiesitysversion, kuin mille valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja 16.1. päättyneellä kannanottokierroksella, vai onko lakiesityksen luonnosta sittemmin muutettu tai täydennetty. Ottaen huomioon arviointineuvoston työskentelyn vaatiman ajan sekä joulukuussa julkaistuun lakiesitykseen sisältyneet lainsäädännölliset ongelmat ja taloudellisten vaikutusarviointien puutteet voidaan olettaa, että hallituksen kevätohjelmassa esitetty aikataulu lakiesitysten tuomisesta eduskuntaan viikolla 8 ei onnistu. Suotavaa olisi, että viimeistään hallitusohjelman puoliväliriihessä vapun tienoilla hallitus toteaisi moottoripyörä- ja veneveroja koskevissa lakiesityksissä olevan niin
paljon ongelmia, että lakien valmistelusta voidaan luopua.
Verolaki ja kuntavaalit
Moottoripyöriä ja veneitä koskevilla verolakiesityksillä tulee väistämättä olemaan vaikutuksia pian alkavissa kuntavaaleissa siitä huolimatta, etteivät verolakien valmistelu ja täytäntöönpano kuulu kunnallisen päätöksenteon piiriin.
Verolakien sisällyttäminen hallitusohjelmaan ja sittemmin tapahtunut lakiesitysten valmistelu ovat herättäneet kansalaisten keskuudessa huomattavaa mielenkiintoa hallituspuolueita ja niiden edustajia kohtaan. Lakiesitysten voittopuolisesti aikaansaamalla närästyksellä on jo ollut ja tulee olemaan vaikutuksia kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen myös kuntapolitiikan tasolla. Osa verolakien takana seisovista kansanedustajista on ehdokkaana kuntavaaleissa.
Hallituspuolueiden vastuu verolakien valmistelusta vaikuttaa joka tapauksessa äänestettävän puolueen valintaan, ja asetelma voi johtaa jopa äänioikeuden käyttämättä jättämiseen.
Hallituspuolueiden johdolla on vain hetki aikaa vetää moottoripyöriä ja veneitä koskevat verolakiesitykset pois valmistelusta. Vain sillä tapaa kuntavaaleissa katutasolla käsiteltävistä teemoista voidaan siivota pois sinne kuulumattomat verolakikysymykset. Vetoamme puolueiden johtoportaan järkeen. Älkää tehkö kuntavaaleista moottoripyörä- ja veneverovaaleja.
Suomen Motoristit ry