Kännykän käyttö autoillessa on nopeimmin kasvava riskitekijä liikenteessä. Riskit korostuvat erityisesti nuorilla kuljettajilla. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan puolet autoilijoista kertoo käyttäneensä puhelinta ajon aikana.
Kännykän käytöstä autoillessa on puhuttu huolestuneeseen sävyyn jo vuosien ajan. Nousevana ilmiönä on puhelimen käyttäminen ajon aikana muuhunkin kuin puhumiseen.
– Kännyköitä käytetään yhä enemmän viestittelyyn, sosiaalisen median ja verkon selaamiseen perinteisen puhumisen sijaan. Tämä näkyy myös autoilussa ja on tällä hetkellä nopeimmin kasvava riskitekijä liikenteessä. Haluamme kiinnittää nyt tähän nousevaan ilmiöön suomalaisten huomiota, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.
LähiTapiolan tuoreen Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan autoilijoista 46 prosenttia kertoo käyttäneensä viimeisen vuoden aikana autoa ajaessaan puhelinta ilman hands free -laitetta.
Suurin osa vastanneista kertoo puhuneensa kännykällä ja joka kolmas käyttäneensä puhelinta viestittelyyn joko tekstiviesteillä tai WhatsAppin kaltaisilla pikaviestisovelluksilla. Nuorista 15-24 -vuotiaista ajon aikana kännykkää käyttäneistä kuljettajista kaksi kolmasosaa kertoo käyttäneensä kännykkää viestittelyyn ajon aikana.
– Nykytutkimuksen valossa matkapuhelimen käyttö muuhun kuin puhumiseen autossa ajon aikana on kaikkein riskialtteinta. Katseen siirtyminen pois liikenteestä moninkertaistaa onnettomuusriskin, koska kuljettaja ei tällöin ehdi reagoida yllättäviin tilanteisiin liikenteessä. Euroopan komissio on arvioinut, että Euroopan teillä tapahtuvissa liikenneonnettomuuksissa 10–30 prosentissa tarkkaamattomuus on yhtenä riskitekijänä, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.
Kyselyn tulokset selviävät LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 1001 ihmistä 27.4.–4.5.2018 välisenä aikana. Vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.
Haastekampanja muistuttaa puhelimen käytön vaaroista ajaessa
LähiTapiolan #mydrivingmode-haastekampanja herättelee suomalaisia kiinnittämään huomiota kännykän käyttöön ajaessa. Kampanja muistuttaa erityisesti nuoria olemaan käyttämättä viestisovelluksia tai sosiaalista mediaa ollessaan kuskina.
– Nuorten kännykän käytössä korostuu pikaviestisovellusten ja sosiaalisen median käyttö puhumisen sijaan. Kännykän käytön riskit korostuvat erityisesti nuorilla kuljettajilla, koska heille ei ole ehtinyt kertyä rutiinia ajamiseen. Siksi heillä on korkeampi riski joutua onnettomuuksiin. Puhelimen käyttö ajon aikana ei kuitenkaan katso ikää, vaan kaikenikäiset puhuvat ja viestittelevät ajon aikana, toteaa Markus Nieminen.