Endurossa viehättää lajin monipuolisuus. Ajotapahtuma on jo sinänsä kova haaste. Ajaminen maastossa vaatii hyvää peruskuntoa, arviointikykyä ja niin sanottua ajosilmää ja myös hyvää pyörän tuntemista. Sen teknillinen puoli tulee tutuksi, kun ajajat rakentavat sen itselleen sopivaksi ja mieleisekseen.
Paljon merkitsee myös yhteistyö ajokavereiden kanssa. Yhdessä harjoitellaan ja vaihdetaan kokemuksia ja kohdataan kilpailuissa, Timo Niemitalo määrittelee harrastusta. Siihen sisältyy paljon työtä, jota kilpailuja seuraava maallikko ei ehkä aina tule ajatelleeksi.
Puhtaus pitää pyörän kunnossa
Pyörätkin muuttuvat. Polttoaineen ruiskutus on nelitahtipyörissä syrjäyttänyt kaasuttimen. Pakokaasupäästöt on saatu kuriin.
Kaksitahtipyörät ovat säilyttäneet silti edelleen asemansa käyttö- ja kilpapyörinä. Harrastajalla on siis valinnan varaa.
Teknisestä kehityksestä huolimatta on muutama perusseikka edelleen tärkeä. Huolellinen käyttö ja pyörän pitäminen puhtaana, varmistavat sen kestävyyden. Painepesuri on hyvä pyörää pestäessä, mutta sitäkin on osattava käyttää, jotta paineella ei vahingoiteta pyörää.
Palveluun panostetaan
Timo Niemitalon on nuorena yhdessä veljensä Teemun kanssa menestynyt kansallisella tasolla nuorten SM-kisoissa. Lisäksi ehtivät veljekset ajamaan myös kansainvälisissä kisoissa MM- ja
EM-tasolla sekä erittäin haastavassa Kuuden päivän ajossa.
Kansainväliset kokemukset auttoivat veljeksiä perustamaan Motopalvelu Niemitalo Oy:n Orimattilaan 1985.
– Olemme panostaneet erityisesti varaosa- ja huoltopalveluun. Asiakasta on aina yritettävä auttaa ja löytää sopiva ratkaisu, jos esimerkiksi lähestyvän kilpailun vuoksi ei jää aikaa korjata pyörä, Timo Niemitalo kertoo.
Tiimissä huippuajajia
Hän käy itsekin seuraamassa kisoja ja tapaamassa ajajia ja seuraa sponsoroimansa tiimin menestystä. Tiimissä ajavat mm. Oskari Kantonen Porvoosta ja Miko Mellin Mäntsälästä.
Niemitalon sponsoroi myös useita kilpailuja, kuten tämän vuoden Kärhän lenkkiä, jonka pääsponsorina Motopalvelu Niemitalo Oy on jo kolmannen kerran. Yhtiön päämarkkina-alue on Etelä-Suomi. mutta internetin kautta tulee asiakkaita myös muualta.
KTM on edelleen vahva merkki myös endurossa ja Motopalvelussakin myydyin pyörä. Monet nuoruudessaan enduroa harrastaneet kilpailevat jälleen.. Keski-ikään ehdittäessä on monella myös taloudellisesti mahdollista kokeilla mieliharrastustaan uudestaan.
Keski-ikäisten osuus erottuu jo joka kilpailuissa ja myös pyörien ostajina he muodostavat merkittävän asiakaskunnan.
Harrastajille antoisa laji
Kaikessa urheilussa on kärkijoukko kapea, vaikka harrastajamäärät ovat suuria. Näin on endurossakin. Lisää nuoria ja vapaaehtoisia kaivataan mukaan toimintaan niin ajajiksi kuin toimitsijoiksi, jotta tulevina vuosinakin voitaisiin ajoja järjestää.
– Tilanne on samanlainen joka lajissa. Seurat tarvitsevat kilpailijoiden lisäksi uusia toimitsijoita, sillä ilman heitä ei kisoja voida järjestää. Tehtäviin annetaan monipuolinen koulutus ja se avaa myös toisenlaisen, mutta samalla mielenkiintoisen näkymän harrastuksen pariin, Kärhän lenkin kilpailunjohtaja Pekka Aalto Mäntsälän Moottorikerhosta kertoo.
XXXVI Kärhän lenkki ajetaan 25.9. Se on SM- ja joukkue- SM- sarjan osakilpailu sekä veteraanicupin osakilpailu. Kilpailureitti on jo lähes valmis. Kilpailukeskus on Riihenmäessä Etevan tiloissa.