Mistä etsiä, jos haluaa varmasti oikeaa tietoa kiinnostavasta uudesta prätkämallista? Maahantuojan sivuilta voisi odottaa saavansa parhaan tiedon, mutta saako?
Saman moottoripyörämallin tekniset tiedot saattavat poiketa eri markkinoilla toisistaan. Mallivalikoima vaihtelee markkinoittain, eikä esimerkiksi Suomeen tuoda tunnettujen moottoripyörävalmistajienkaan koko mallistoa. Suomen verotusjärjestelmän takia moottoripyörien hinnat meillä ovat selvästi erilaiset kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa, samoin tehdaslisävarusteiden hinnat. Tässä muutama syy, miksi moottoripyörämerkkien maahantuojien sivut ovat harrastajille tärkeät. Niiden pitäisi olla se paikka, josta saa varmasti oikeaa tietoa.
Mutta onko näin? Bike vertaili kymmenen suosituimman moottoripyörämerkin (rek. tilasto 2020) maahantuojien nettisivuja. Otimme vertailuun avuksi kaksi kokenutta motoristia, joille annoimme tehtäväksi hakea eri merkkien maahantuojien sivuilta tietyt ennakkoon määrätyt tiedot tietyistä pyörämalleista. Miten helppo on löytää eri merkkien nettisivut, onko siellä tarvittava määrä tietoa ja miten helppoa tai vaikeaa sivuja on käyttää. Arvostelimme joka merkin sivustoilta kymmenen ominaisuutta. Emme valinneet testihenkilöillemme eri merkeiltä harvinaisia pyörämalleja tai merkityksettömiä detaljitietoja etsittäväksi, vaan suosituimpia malleja ja mielestämme niiden tärkeimpiä tietoja.
Mikä on tietyn pyörämallin hinta? Tärkeimmät tekniset tiedot? Mitä merkkikohtaisia/tehdaslisävarusteita lisävarusteita siihen on saatavilla? Kuinka pitkä on huoltoväli? Entäpä takuu? Mistä löytyy lähin jälleenmyyjä? Nämä kaikki kuulostavat aivan peruskysymyksiltä, mutta läheskään kaikkien merkkien maahantuojien sivuilta ei vastausta näihin kaikkiin kysymyksiin löydy. Testin perusteella osoittautui todella harvinaiseksi poikkeukseksi, jos jonkun pyörämallin kohdalta löytyi vastaus kaikkiin edellä esitettyyn kuuteen kysymykseen. Kuitenkin ne ovat juuri niitä asioita, jotka kuluttaja haluaa tietää valitessaan pyörää itselleen tai vertaillessaan tarjontaa.
Osalla maahantuojista kädet ovat nettisivujen suhteen sidotut. Kyseessä on valmistajan tekemät sivut, jotka on käännetty tai jätetty kääntämättä suomeksi. Jos hinnat on esitetty Ruotsin kruunuina tai ne puuttuvat pyörän tietojen kohdalta kokonaan, niin kuluttajalle sillä ei ole merkitystä onko vika valmistajan tai maahantuojan. Se vaikuttaa väkisinkin mielikuvaan moottoripyörämerkistä, jos joutuu googlettamaan aivan perustietoja ja sillä perusteella löytää yksittäisiä tiedonmurusia esimerkiksi jälleenmyyjän sivuilta tai nettimotosta. Jos merkin omiin nettisivuihin ei ole vaivauduttu uhraamaan euroakaan, niin miten tällainen merkki mahtaa huolehtia takuuasioista tai varaosien saatavuudesta. Ainakin testihenkilömme vakuuttivat, että maahantuojien sivuilta saadun informaation määrä ja sivujen käytön helppous vaikuttivat mielikuvaan koko merkin laadusta.
Vertailussa mukana olivat KTM, Yamaha, Honda, BMW, Kawasaki, Harley-Davidson, Triumph, Suzuki, Husqvarna ja Indian. Lue vertailu Biken numerosta 2/2021. Lehtipisteistä se on ostettavissa 28. tammikuuta alkaen ja tilaajat saavat lehden pari päivää aikaisemmin.