Ryuta Kawaskima kehittää työkseen aivotoimintaa tehostavia pelejä, kuten Nintendo DS:n ”Brain Age”. Kawaskima on yhdessä Yamaha Motorin ja Tohokun yliopiston kanssa tutkinut aivotoimintaa moottoripyöräillessä.
– Kuljettajan aivot aktivoituvat hänen ajaessa moottoripyörällä, osittain siksi, että ajaminen vaatii enemmän keskittymiskykyä. Mukavassa ja rauhallisessa ympäristösssä keho ja mieli tottuvat hitaaseen menoon, Kawaskima lausuu varoittavaan sävyyn.
Tutkimuksessa seurattiin 22 miestä (40-50-vuotiaita) joilla oli moottoripyöräkortti, mutta jotka eivät olleet ajaneet pyörillä kuluneen kymmen vuoden aikana. Ryhmä jaettiin kahteen osaan. Yksi ryhmä ajoi kahden kuukauden ajan joka päivä moottoripyörillä ja toinen ryhmä polkupyörillä ja autoilla.
– Moottoripyörillä ajaneiden tulokset kognitiivisessa *) testissä olivat paremmat, toteaa Kawashima.
Testissä, jossa moottoripyöräilijöiden piti muistaa numerosarja takaperin, tulos parani kahdessa kuukaudessa 50%. Autoilla ja polkupyörillä ajaneiden joukossa tulos parani vain marginaalisesti.
Moottoripyöräilijät ilmoittivat myös, että työ sujuu paremmin ja että he tuntevat olona onnellisemmaksi.
– Mielenterveys on tärkeä asia nyky-yhteiskunnassa. Minusta on mielenkiintoista havaita, että henkistä suorituskykyä voi parantaa niinkin yksinkertaisella tavalla kuin moottoripyörää ajamalla, Kawashima toteaa.
*) Kognitiivinen psykologia on psykologian osa-alue, joka tutkii ihmisen tietoa käsitteleviä prosesseja, esimerkiksi muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisun toimintaa.