Kurvinen hamuaa MM-pronssia viimeisessä kisassaan

Flat trackin kaksinkertaisen maailmanmestarin Lasse Kurvisen pitkä moottoriurheilu-ura päättyy tulevana lauantaina Unkarin Debrecenissä. Kilpaileminen jatkuu vielä alkuvuoteen superstarojen epävirallisten joukkuekisojen merkeissä, ura puoliammattilaisena päättyy kuitenkin Unkariin.

Kurvisen valmistava kisakausi käynnistyi viime vuoden marraskuussa Itävallasta ja jatkui alkuvuodesta Amerikan suurimmassa flat track -kisassa Floridassa. KTM:n ja Wally Brown Racingin sopimuskuvioiden kaaduttua vauhtia ylläpidettiin kevään aikana jääradalla ja harjoitusleirillä Espanjassa. 

Kesän MM-sarjan kilpailuista ei saatu tietoa vasta kuin kaksi viikkoa ennen sarjan alkua heinäkuussa. Valmistautuminen olikin PM-sarjan kiertämistä sekä kotimaassa omatoimista ajoharjoittelua.

Tuore Pohjoismaiden mestari käynnisti MM-sarjan shokeeravasti voitolla tt-kilpailussa muutaman vuoden tauon jälkeen. Kauden aloituksen jälkeen ovaalikisat ovat olleet turhauttavia. Vauhtia ei ole saatu mitattua ulos onnistuneesti kuin karsintaerissä. Vääriä rengasvalintoja ja pyörän säätöjä, kolarointeja ja ajolinjavirheitä taistelutilanteissa. Virheet johtuvat kuitenkin huonosta valmistautumisesta ja normaalin päivätyön ohella MM-sarjan kiertäminen on raskasta touhua.  

Saksan, Englannin ja Ranskan kilpailujen jälkeen lauantaina oli vuorossa Tsekin osakilpailu viime lauantaina, jossa Kurvinen osoitti jälleen huippuvauhtia.

– Kävin treenaamassa kaksi kertaa Varkaudessa Kokkosen Tapion vetämänä ja ajorytmi alkoi löytymään. Onhan neljä treeniä MM-tasolla kauden aikana aivan harrastelua, kun kaverit ajaa joka viikonloppu kisaa ja testejä, Kurvinen pohtii.

Tsekin osakilpailussa karsintaerien pisteissä pitkään johtanut Kurvinen ajoi päivän nopeimpia kierrosaikoja. Finaalista muodostui tuskainen, kun uusintalähtöjä tuli kaikkiaan viisi ja neljännessä yrityksessä suomalainen ajoi huolella ympäri ja kisaa jatkettiin aivotärähdyksen ja usean raajan ruhjevammojen jälkeen. Finaalierässä Kurvinen ajoi silti pitkään kolmantena ja saavutti maalissa viidennen sijan. Ero pronssikuskeihin supistui yhdellä pisteellä. 

Vastoinkäymisistä huolimatta jo ikämiehiin kuuluva suomalainen ajaa viimeisessä osakilpailussa MM-pronssista kahden muun nuoren kuskin kanssa. Parikymppiset Italian Kevin Corradetti ja Englannin Tim Neave ovat tasapisteissä (85) kolmantena ja Kurvinen on kahden pisteen päässä (83). Unkarin Debrecenissä ajettavassa kisassa ratkeaa myös mestarin nimi, kun jenkki Sammy Halbert johtaa 7 pisteellä puolustavaa mestaria Ervin Krajcovicia.

Kotimaan 2020-luvun menestynein kilpamoottoripyöräilijä tähän mennessä päättää 23 vuotta kestäneen kilpailu-uran MM-tasolla Unkarin kilpailuun. Mäntyharjun Lasse Kurvinen ajaa vielä tämän jälken kaksi joukkuekilpailua maailman kovimpien superstarojen seurassa Itävallassa ja Italiassa talven aikana ennen kypärän ripustamista seinälle. 

Mikkelin moottorikerhon kuljettaja on harrastanut moottoripyöräilyä menestyksekkäästi vuodesta 1981 viidessä eri lajissa, joten mittava kokemus huipentuu maailman huipputasolla yhtenä kärkikuljettajista. Kurvinen edustaa Mikkelin moottorikerhoa, jossa aloitti urheilija uraan valmistautumisen mikkeliläisen Jukka Kokkosen valmennuksessa.

Kuvat: FIM/Jesper Veldhuizen

Uusin numero