Käytetyt moottoripyörät tekevät nyt hyvin kauppansa. Prätkäliikkeistä kerrotaan, että yhä useampi pyörä työnnetään jopa samana päivänä ensin vaihtopyöräriviin ja sitten ulos uuden omistajan käskettäväksi. Kävimme haastattelemassa käytettyjen pyörien myyntiin keskittyvän sipoolaisen Aarbiken yrittäjä Jarkko Aarrosta.
Jarkko Aarros aloitti käytettyjen pyörien myynnin toiminimi Aarbikella vuonna 2009. Pari vuotta myöhemmin toiminta oli kasvanut jo sellaiseen mittakaavaan, että mukaan tuli vaimo Satu ja yhteisen yrityksen yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi. Kävimme noihin aikoihin haastattelemassa Aarrosta, joka silloin kertoi haaveenaan olevan myydä 200 käytettyä pyörää vuodessa. Tämä haave on toteutunut jo moninkertaisesti, sillä vuonna 2018 Aarbike myi 1015 moottoripyörää. Viime vuonna määrä laski 892 pyörään, mutta myytyjen pyörien keskihinnan noususta kertoo se, että liikevaihto samalla kasvoi.
Tänä keväänä Aarbike osallistui koronanestotalkoisiin pitämällä liikkeen suljettuna maaliskuun lopulta alkaen noin viiden viikon ajan.
-Sen jälkeen ensimmäisenä aukiolopäivänä meillä oli aivan ennätysmyynti, kun ihmiset olivat ehtineet Nettimotossa katsella vaihtopyöriämme ja tulivat sitten niitä ostamaan. Nyt olemmekin tänä vuonna myyneet jo 380 pyörää, mikä on viiden viikon kiinniolosta huolimatta kuusi kappaletta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, sanoo Jarkko Aarros.
Aarbike tunnettiin pitkään vähän iäkkäämpien ja edullisten pyörien myyjänä. Vähitellen se maine alkaa jo unohtua ja haastatteluhetkelläkin vaihtopyörien hintahaitari vaihtelee vuoden 1995 Suzuki Bandit 600:n 950 eurosta KTM 1290 Super Duke R:n 17 500 euroon.
Korona-aikaa lukuunottamatta liikkeessä on yleensä tarjolla kahvia ja moni Aarbikestä pyörän ostanut piipahtaakin silloin tällöin paikalla tarkoituksenaan juoda vain kahvit. Moni lähtee kahvikäynniltään silti eri pyörällä kuin on tullut, valaisee Aarros pyörän vaihtamisen helpputta. Yrityksellä on myös vakioasiakkaita, jotka ovat vaihtaneet pyörää useamman kerran.
-Ennätys taitaa olla asiakas, jolla on nyt menossa 58. meiltä hankittu pyörä. Eikä syynä ole se että niissä olisi ollut jotain vikaa, vaan halu kokeilla eri tyylisuuntia ja kokoluokkia.
Ja onhan se hauskempi koeajaa pyörä kunnolla kun on ensin hankkinut sen omiin nimiinsä. Hetken mietittyään Aarros alkaa epäillä onko 58 pyörän ostaja sittenkään ennätyksen haltija.
-On meillä sellainenkin asiakas, joka on vaihtanut pyörää yhdeksän kertaa pelkästään yhden kauden aikana.
Eikä siinä tarvitse olla miljonääri, että voi vaihtaa pyörää useammin. Erityisesti vakioasiakkaiden kanssa kaupat hoituvat molemminpuolisella luottamuksella nopeasti ja helposti. Aarros korostaakin, että yhdellä pyöräkaupalla ei pyritä tekemään monen tonnin tiliä, vaan yrityksen tulos koostuu pienistä puroista ja suuresta volyymistä. Myös suuri vaihtopyörien määrä lisää ”automaattisesti” kaupankäyntiä.
-Mitä enemmän verkkoja on vesillä, sitä enemmän tulee kalaa.
Honda ja Kawasaki suosituimpia
Eri merkkien ja tyylisuuntien suosiosta ja sen kehityksestä puhutaan usein, mutta Aarroksen mukaan asiat eivät ole kovin mustavalkoisia.
-Yhtenä viikkona saatetaan myydä iso määrä customeja, mutta seuraavalla viikolla vain pari kolme.
Silti tietyt pyörätyypit ja mallit liikkuvat takuuvarmasti, joten niitä halutaan myös hankkia myyntirivistöön.
-Zeta-Kawat ovat ikään ja kokoon katsomatta aina kysyttyjä. Samoin adventureosaston pyöriä myydään hyvin.
Molempia varmasti myytäisiin enemmänkin, jos vaan olisi mitä myydä. Merkeistä eniten myydään Hondaa ja Kawasakia.
Jarkko Aarros haluaa lopuksi muistuttaa, että Aarbiken väki nukkuukin ostohousut jalassa, eli jos pyörän myynti on ajankohtaista niin heille kannattaa sitä tarjota kaikkina vuodenaikoina.
Lue koko laaja artikkeli käytettyjen pyörien kaupasta kesäkuun Bikestä, joka ilmestyy tällä viikolla. Mukana myös Bike Worldin toimitusjohtaja Erkan Feren sekä Biketeamin kauppias Tomi Kurkilahden kommentit pyöräkaupasta. Haastatellut myös kertovat miten nykypäivän prätkäkaupassa hoidetaan reklamaatiot.