Marquez paalulle Aragonissa, Mika Kallio 18. lähtöruutuun

Lupauksia herättävästi urakkansa Red Bull KTM Factory Racingin loppukauden kilpakuljettajana aloittanut Mika Kallio starttaa huomiseen kilpailuun 18. lähtöruudusta. Kuva: motogp.com.

Marc Marquez starttaa huomiseen Aragonin GP:hen paalupaikalta kauden sensaation Fabio Quartararon, hyvästä yrityksestä huolimatta. Mika Kallion lähtöruutu on 18.

Toistaiseksi Euroopan uusimmalla GP-radalla, MotorLand Aragonissa ajettiin ensimmäisen kerran MotoGP-kilpailu vuonna 2019, joten tämän vuoden kilpailu on historiassaan kymmenes Aragonin GP. Yön ja aamupäivän sateet olivat väistyneet ennen aika-ajoja ja juhlakilpailun lähtöjärjestystä saatiin määrittää kauniissa hellesäässä.

Moto3-luokan ensimmäisen aika-ajon alussa Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team) täräytti kärkeen selvällä erolla. Muut ensimmäisten kierrosten jälkeen kiinnityksen toiseen aika-ajoon omaavat kuljettajat olivat Dennis Foggia (SKY Racing Team VR46), Makar Yurchenko (BOE Skull Rider Mugen Race) sekä tämän kauden Red Bull Rookes Cup -mestari Carlos Tatay (Fundacion Andreas Perez 77). Session lopussa Foggia nousi niukasti kärkeen, muut toiseen aika-ajoon jatkaneet kuljettajat olivat Canet, Tatay ja Celestino Vietti.

Toisen aika-ajon alussa kärkeen nousivat John McPhee (Petronas Sprinta Racing), edellisen kilpailun voittaja Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) ja Jakub Kornfeil (Redox PruestelGP). Loppuvaiheessa vauhtia ensimmäisestä aika-ajosta hakenut Canet nousi selvällä erolla kärkeen ja Tony Arbolino (VNE Snipers) ajoi niukasti McPheen edelle toiseksi. Takaa tulevat kuljettajat eivät kyenneet haastamaan Canetin aikaa, mutta muilta osin eturivi laitettiin uusiksi, kun Ai Ogura (Honda Team Asia) nousi toiseksi ja toista Moto3-luokan kilpailuaan ajava Tatay otti sensaatiomaisesti kolmannen eturivin paikan.

Red Bull KTM Ajon Deniz Öncü starttaa kilpailuun ruudusta 26.

10. Ayumu Sasaki, Petronas Sprinta Racing 1’59.336

Moto2-luokan ensimmäisen aika-ajon alussa kärkeen nousi Fabio di Giannantonio (HDR Heidrun Speed Up) perässään Bo Bendschneider (NTS RW Racing GP) ja Jesko Raffin (Dynavolt Intact GP). Session puolivälissä Andrea Locatelli (Italtrans Racing Team) ajoi kärkeen hyvällä kierrosajalla. Loppuvaiheessa Di Giannantonio palasi jälleen kärkeen ja säilytti sijoituksensa session loppuun saakka. Muut toiseen aika-ajoon jatkaneet kuljettajat olivat Locatelli, Marco Bezzecchi (Red Bull KTM Tech 3) ja Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia).

Toisen aika-ajon ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjessä olivat Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP), Xavi Vierge (EG 0,0 Marc VDS), Iker Lecuona (American Racing KTM), Jorge Navarro (HDR Heidrun Speed Up) ja Remy Gardner (ONEXOX TKKR SAG Team). Marquez nousi toisella kierroksellaan kärkeen kierrosennätyksen alittavalla ajalla ja piti sijoituksensa loppuun saakka, mutta sijoitukset Marquezin takana vaihtuivat tiheään tahtiin. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) nousi loppuvaiheessa kolmannelle sijalle. Red Bull KTM Ajon toisen kuljettajan, Jorge Martinin sijoitus oli 14.

Moto2-luokan aika-ajo oli huomattavan tasainen. Kymmenenneksi lopulta sijoittunut Lecuona jäi Marquezin ajasta ainoastaan 0,402 sekuntia.

10. Iker Lecuona, American Racing KTM 1’52.627

MotoGP-luokan ensimmäisessä aika-ajossa suurin mielenkiinto kohdistui Red Bull KTM Factory Racingin Mika Kallioon, joka aloittikin aivan kärjen tuntumassa. Parhaan avauskierroksen kellotti Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Ensimmäisellä täydellä kierroksellaan taktikoinut Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) nousi ensimmäisellä nopeallaan selvään johtoon. Sijoituksissa pudonnut Morbidelli otti session puolivälissä jälleen kiinnityksen toiseen jatkopaikkaan. Aivan ensimmäisen aika-ajon lopussa Morbidelli nousi kärkeen ja Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini) toiseksi. Rins ajoi viimeisellä nopeimpansa, mutta jäi reilun kymmenyksen erolla toisen aika-ajon ulkopuolelle. Viikonlopun aikana hyviä otteita esittänyt Mika Kallio sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Toisen aika-ajon alussa kärkeen nousi Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) perässään Jack Miller (Pramac Racing) ja Marc Marquez (Repsol Honda Team). Toisella kierroksellaan kärkeen ajoi Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), jonka Marquez kuitenkin pudotti välittömästi selvällä erolla kakkossijalle.

Session loppuvaiheessa kärjen järjestys oli Marquez, Viñales, Miller ja Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini). Marquez ja Viñales olisivat ehtineet ajaa vielä yhden nopean kierroksen, mutta molemmat pudottivat vauhtiaan jo kierroksen alkuvaiheessa ja kaartoivat varikolle. Ruutulipun alta ehtinyt Quartararo otti sen sijaan tilanteesta hyödyn irti. Ranskalainen oli viimeisellä kierroksellaan kärkivauhdissa, mutta putosi viimeisellä sektorilla Marquezin taakse toiseksi.

Ennen aika-ajoa järjestetyssä vapaassa harjoituksessa rajusti kaatunut Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) oli selvittänyt tiensä toiseen aika-ajoon harjoitusaikojen perusteella. Valitettavasti mies mursi tilanteessa ranteensa, joten Aragonin GP on hänen osaltaan ohi. Näin Mika Kallion lähtöruutu huomiseen kilpailuun on 18.